Information Planet

Agencies
Information Planet

O nas

Przedstawicielstwo Szkół Zagranicznych PERFECT działa w Polsce od 1992 roku. Jako pierwsi w Polsce zajęliśmy się promowaniem i organizacją wyjazdów do Australii – Pierwsi nasi klienci wyjechali do Australii w 1996 r., wiec nasze doświadczenie w tej dziedzinie to już ponad 20 lat.

Dowiedz się więcej

Wszystkie (17)Opinie

lejda

Cztery miesiące spędzone w Australii były dla mnie spełnieniem marzeń. Oz oczarowała mnie swoim pięknem, a Aussie pogodą ducha i stylem bycia. Cairns jest idealnym miejscem do nauki języka. Jest to niewielka miejscowość nad oceanem, w której gromadzi się młodzież z całego świata, by podziwiać Wielką Rafę Koralową i lasy tropikalne...

Czytaj dalej

Kontakt





Wiza edukacyjna

Wiza studencka to najlepszy sposób, aby uczyć się i pracować w Australii. Każdy może ją otrzymać (warunkiem jest wykupienie kursu językowego lub zawodowego). Jest to często pierwszy etap osób, które planują dłuższy pobyt w Australii - przechodzą one często później na wizy pracownicze lub wizy stałego pobytu.

Wiza studencka do Australii jest najlepszą wizą dla Ciebie, jeśli:

- chciałbyś legalnie pracować podczas krótszego pobytu w Australii (od kilkunastu tygodni do roku)
- chciałbys legalnie pracować podczas dłuższego pobytu w Australii (rok - dwa lata)
- chciałbyś znaleźć pracodawcę w Australii i posiadasz odpowiednie kwalifikacje
- chciałbyś rozejrzeć się w możliwościach zatrudnienia w Australii w Twoim zawodzie lub w zawodzie, który zdobędziesz w Australii
- chciałbyś legalnie pracować czekając na rozpatrzenie Twojego podania o pobyt stały w Australii, które złożyłeś przed wyjazdem z Polski (i które będzie rozpatrzone w ciągu 3 lat)

Zaufaj naszemu 16-letniemu doświadczeniu - skutecznie doradzimy Ci najlepszą (i najtańszą) ścieżkę do Twojego celu w Australii.

Zadzwoń do nas, odwiedź nas i dowiedz się więcej! Porównaj naszą wiedzę i nasze oferty z innymi i wybierz najlepszą opcję dla Ciebie!

Poniżej kilka przydatnych informacji:


Czy potrzebuję wizy edukacyjnej?


Wiza ta nazywa się oficjalnie Student Visa (wiza studencka) - ale nie musisz być studentem, aby z niej skorzystać. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń wiekowych - możesz otrzymać tę wizę nawet po 60-tce! Ważny jest cel wyjazdu do Australii.

Wiza edukacyjna jest najlepszym wyborem, jeśli:

  • Chciałbyś uczyć się w Australii przez okres dłuższy niż 3 miesiące
  • Chciałbyś pracować w trakcie nauki w Australii
  • Jesteś Polakiem, czyli nie możesz starać się o wizę Working Holiday.

Jakie są moje prawa i obowiązki?


Jest kilka warunków tej wizy:

  • Nie możesz pracować więcej niż 20 godzin tygodniowo w trakcie nauki
  • Podczas wakacji i przerw w nauce możesz pracować bez ograniczeń
  • Nie możesz rozpocząć pracy, dopóki nie zacznie się Twoja nauka
  • Musisz mieć ubezpieczenie zdrowotne podczas pobytu w Australii.

 

Jak długo mogę zostać w Australii posiadając wizę edukacyjną?


Możesz zostać w Australii na okres nauki (nawet kilka lat), przerw między semestrami lub nowymi kursami i 1 miesiąc po zakończeniu nauki.

Podczas nauki musisz utrzymać dobrą frekwencję na zajęciach:

  • w szkołach języka angielskiego frekwencja musi być na poziomie minimum 80%.
  • w innych typach szkół (colleges, uniwersytety) frekwencja nie jest wymagana ale musisz osiągnąć satysfakcjonujący postęp w nauczaniu.

 

Ubieganie się o wizę edukacyjną


Procedura starania się o wizę edukacyjną zależy od:

  • Twojej narodowości
  • typu wybranego przez Ciebie kursu

Te czynniki (narodowość i kurs) określają jak kompleksowy będzie Twój wniosek i pozwalają przyznać Ci odpowiedni poziom.


 

Czym jest przyznany Tobie w ten sposób poziom?


Poziom zostanie Ci przyznany w zależności od miejsca pochodzenia:

  • Poziom 1 otrzymują kraje z niskim ryzykiem imigracyjnym (m.in. Polska)
  • Poziom 5 reprezentuje wysokie ryzyko imigracyjne

Różne poziomy wymagają przedstawienia różnych dokumentów we wniosku o wizę studencką.

Generalnie im wyższy poziom, tym więcej dokumentów należy przedstawić.

 

Różne kategorie kursów wymagają wiz różnej kategorii


Wiza studencka posiada kilka podkategorii dla różnych typów edukacji. Składając wniosek o wizę studencką musisz określić główny kurs dla Twojej wizy. Oto istniejące podkategorie:

  • kategoria 570    ELICOS (czyli nauka języka angielskiego jako odrębny kurs)
  • kategoria 571    Szkoły (podstawowe/średnie)
  • kategoria 572    Kursy zawodowe
  • kategoria 573    Edukacja wyższa (studia licencjackie, magisterskie, doktoranckie)
  • kategoria 574    studia pomagisterskie
  • kategoria 575    nauka bez tytułu (włączając w to wszelkie kursy, które nie prowadzą do uzyskania formalnego tytułu)

 

Jakie są podstawowe wymagania do wniosku o wizę studencką?

  • Odpowiedni charakter
  • Dobre zdrowie
  • Posiadanie Ubezpieczenia Zdrowotnego (OSHC) dla siebie i rodziny
  • Brak zadłużenia w Australii

 Badania medyczne

Przy składaniu wniosku trzeba poddać się badaniom przez lekarza uznanego przez ambasadę Australii. W przypadku przedłużania wizy, zostaniesz poproszony o to samo jeśli poprzednie badanie odbyło się ponad rok temu.

To badanie jest częścią ubiegania się o wizę studencką

Podstawowa procedura przy ubieganiu się o wizę studencką


Zleć staranie się o Twoją wizę nam (czyli ekspertom).

Szybko i sprawnie uzyskamy wizę dla Ciebie i przyślemy Ci ją do domu!

Logos_schools