Information Planet

Agencies
Information Planet

O nas

Przedstawicielstwo Szkół Zagranicznych PERFECT działa w Polsce od 1992 roku. Jako pierwsi w Polsce zajęliśmy się promowaniem i organizacją wyjazdów do Australii – Pierwsi nasi klienci wyjechali do Australii w 1996 r., wiec nasze doświadczenie w tej dziedzinie to już ponad 20 lat.

Dowiedz się więcej

Wszystkie (17)Opinie

lejda

Cztery miesiące spędzone w Australii były dla mnie spełnieniem marzeń. Oz oczarowała mnie swoim pięknem, a Aussie pogodą ducha i stylem bycia. Cairns jest idealnym miejscem do nauki języka. Jest to niewielka miejscowość nad oceanem, w której gromadzi się młodzież z całego świata, by podziwiać Wielką Rafę Koralową i lasy tropikalne...

Czytaj dalej

Kontakt





Wiza studencka

Czy potrzebuję wizy studenckiej?

Potrzebujesz wizy studenckiej jeśli:wiza

  • chciałbyś uczyć się w Australii przez okres dłuższy niż 3 miesiące,

  • chciałbyś pracować w trakcie nauki w Australii,

  • Nie musisz być studentem w Polsce !

Jakie są moje prawa i obowiązki?

Wiza studencka jest najczęściej wybieraną wizą gdy celem podróży do Australii jest nauka. Jej posiadacz może także legalnie pracować!

Jest kilka warunków do spełnienia dla wizy studenckiej, oto główne:

  • Nie możesz pracować więcej niż 20 godzin tygodniowo w trakcie pobierania nauki.

  • Podczas wakacji, możesz pracować bez limitów.

  • Nie możesz rozpocząć pracy zanim nie zacznie się Twoja nauka.

  • Musisz dopilnować obecności i mieć dobre oceny za naukę.

  • Musisz mieć ubezpieczenie zdrowotne podczas pobytu w Australii.


Jak długo mogę zostać w Australii posiadając wizę studencką?

Możesz zostać w Australii na okres nauki - i zwykle na miesiąc po zakończeniu nauki. 

Podczas kursów musisz utrzymać dobrą frekwencję na zajęciach:

  • w szkołach języka angielskiego frekwencja musi być na poziomie minimum 80%.

  • w innych typach szkół (colleges, uniwersytety) frekwencja nie jest wymagana ale musisz osiągnąć satysfakcjonujący postęp w nauczaniu.

 

Ubieganie się o wizę studencką

Wniosek o wizę studencką zależy od:

  • twojej narodowości

  • typu wybranego przez ciebie kursu

Te czynniki (narodowość i kurs) określają jak kompleksowy będzie Twój wniosek i pozwalają przyznać Tobie odpowiedni poziom zależny od miejsca pochodzenia:

  • Poziom 1 otrzymują kraje z niskim ryzykiem imigracyjnym (m.in. Polska)

  • Poziom 5 reprezentuje wysokie ryzyko imigracyjne

Różne poziomy wymagają przedstawienia różnych dokumentów we wniosku o wizę studencką. Generalnie im wyższy poziom, tym więcej dokumentów należy przedstawić.

 

Różne kategorie kursów wymagają wiz różnej kategorii

Wiza studencka posiada kilka podkategorii dla różnych typów edukacji. Składając wniosek o wizę studencką musisz określić główny kurs dla Twojej wizy. Oto istniejące podkategorie:

  • kategoria 570    ELICOS (jako odrębny kurs)

  • kategoria 571    Szkoły (podstawowe/średnie)

  • kategoria 572    Kursy zawodowe

  • kategoria 573    Edukacja wyższa (studia licencjackie, magisterskie, doktoranckie)

  • kategoria 574    studia pomagisterskie

  • kategoria 575    nauka bez tytułu (włączając wszelkie kursy które nie prowadzą do uzyskania formalnego tytułu)

 

Jakie są podstawowe wymagania do wniosku o wizę studencką?

  • Dobre zdrowie
  • Posiadanie Ubezpieczenia Zdrowotnego (OSHC - wykupuje się je wraz z kursem)
  • Brak zadłużenia w Australii
  • Opłata za szkołę 

Ocena medyczna

Przy składaniu wniosku zostaniesz poproszony o medyczną kontrolę wykonaną przez lekarza. W przypadku przedłużania wizy, zostaniesz poproszony o to samo, jeśli poprzednie badanie odbyło się ponad rok temu.

To badanie jest częścią ubiegania się o wizę studencką
Taka ocena medyczna jest zwykle wymagana na poziomach 2-5 i przy kursach dłuższych, niż 3 miesiące


Podstawowe procedury przy ubieganiu się o wizę studencką

Poniżej jest poradnik ukazujący kolejne kroki składania wniosku i wizę studencką. Ten proces będzie przebiegać różnie dla różnych przyznanych poziomów:

  1. Starasz się o przyjęcie do szkoły

  2. Otrzymujesz List potwierdzający przyjęcie do szkoły

  3. Opłacasz naukę

  4. Otrzymujesz elektroniczne potwierdzenie przyjęcia (eCOE) oraz rachunek potwierdzający wpłatę

  5. Wypełniasz wniosek o wydanie wizy studenckiej

  6. Przedkładasz wniosek o wizę, eCOE, oraz inne wymagane dokumenty

  7. Oczekujesz aż urząd imigracyjny rozpatrzy Twój wniosek

  8. Otrzymujesz pisemne potwierdzenie przyznania wizy.
    W przypadku odmowy
    otrzymasz list z urzędu imigracyjnego informujący o odmowie i ewentualnych brakujących dokumentach
  9. Rozważ ponowne złożenie wniosku/dostarcz potrzebne dokumenty jeśli jakiś brakowało - w tym przypadku wniesiesz dodatkowe opłaty

    Albo - zamiast kroków 1-9 - przyjdź do nas, a my uzyskamy wizę dla Ciebie i prześlemy Ci ją do domu!

Logos_schools